PORTAL
                                   FORUM
                                UPLOAD
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Serwisanci GSM

forum.support-gsm.pl

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Komis GSM
Autor Wiadomość

krzysiek191022

Wysłany: 2007-12-07, 00:35   Komis GSM

Witam

Chciałbym otworzyc tak jakby komis GSM - ale w domu. I tu do was pytanie co mi potrzebne (jakie narzędzia, kable itd) - dużo czytałem w necie na te tematy ale chciałbym jeszcze się spytac .

Mam dwie lutownice do wyboru które uważam, że są ok :

1: http://www.tme.pl/stacja-...ensol_sl10.html

2:http://www.tme.pl/stacja-lutownicza-rohs-48w-ac230v-ac24v-esd-solomon/arts/pl/b04/pensol-sl10e-n.html

ogólnie chciałbym zajmowac się wymianą wyświetlaczy, zdejmowaniem smoków, wgrywanie języków itd . Ale nie wiem jakie kable do noki, simensów, samsungów, motorolek . Czy wanny ultradźwiękowe które można nabyc na allegro za ok 100zl są opłacalne ??

Narazie to chyba tyle, prosze o jakieś odpowiedzi. Temat nie wiedziałem gdzie założyc więc założyłem tu (jak coś proszę o przeniesienie tematu tam gdzie trzeba) ale prosze nie usuwajcie :cry: .

Lawarov

Wysłany: 2007-12-07, 20:56   

Witam.

W temacie stacji Ci nie pomogę, bo HW sie nie zajmuje, ale są tu koledzy specjaliści i na 100% pomogą Ci z wyborem stacji.

Co do wanienek, w zupełności wystarczy taka za 100 zł z allegro, sami mamy taką u siebie i spełnia w 100% stawiane wymagania do czyszczenia używamy płynu CLEANSER można kupić w butelkach 1L i bańkach 5L, nie zostawia śladów na płycie, szybko schnie i ładnie pachnie a i dobrze czyści :)

Jeśli chodzi o simlock'i i wgrywanie PL menu to sprawa jest trochę bardziej skomplikowania. Im więcej marek chcesz robić tym większy nakład finansowy musisz ponieść.

Do Nokii - można kupić - JAF'a, Tornado + HWK (ale nie wiem czy to opłacalne aby teraz to kupować), UNIVERSAL BOX'a, BB5 BOX'a, MT-BOX'a (to tak z grubsza)

Do Motoroli - oczywiście polecam AcerFleszer'a, SmartClip'a, Victora

Do Sony Ericssonów - MT-BOX'a, Cruiser'a, Setool'a, Universal'a

Do Siemensów - chyba obowiązkowo Martech

Do Samsungów - (osobiście używam UST-PRO2)

Do Sagemów - SagemDD, SMTI

Do jakiś wynalazków typu BENQ, TOSHIBA, ALCATEL, VK itp - Infinity BOX

Do LG - Furious'a

Wszystko zależy jak daleko chcesz się posunąć pod względem serwisu, jakimi środkami finansowymi dysponujesz (podstawa to dobrze rozplanować budżet i zapoznać się z wymaganiami rynku a także zrobić mniej więcej kalkulację dochodów) zawsze można iśc na mniejszy lub większy kompromis aczkolwiek pomysł serwisu w domu widzi mi się nijak (moja osobista opinia).

Osobiście nie wiem czy zaabsorbujesz HW i software jednocześnie - ale nie mówię że nie zależy jakimi zdolnościami manualnymi dysponujesz i jakie masz predyspozycje.

Z grubsza to tyle, zapewne ktoś uzupełni moją wypowiedź ale myślę że jako taki pogląd już masz :)

Pozdrawiam
R

arti123

Wysłany: 2007-12-07, 21:34   

co do stacji to raczej najzwyklejsze 852 (np. NET, HUAWEI itp.), grzałkowa to tylko z ceramicznym grotem , a co do domowego serwisu to nie polecam... sam tak robie i tylko burdel w domciu mam ( a przyjmuje tylko komisy i znanych mi tylko klientów ),ale juz niedługo....;)

Lawarov

Wysłany: 2007-12-08, 00:13   

arti123 napisał/a:
co do stacji to raczej najzwyklejsze 852 (np. NET, HUAWEI itp.), grzałkowa to tylko z ceramicznym grotem , a co do domowego serwisu to nie polecam... sam tak robie i tylko burdel w domciu mam ( a przyjmuje tylko komisy i znanych mi tylko klientów ),ale juz niedługo....;)

Trzeba wyjść do ludzi :-)

arti123

Wysłany: 2007-12-08, 12:18   

no i wyjde :mrgreen:

Odpowiedz do tematu