PORTAL
                                   FORUM
                                UPLOAD
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Serwisanci GSM

forum.support-gsm.pl

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zasilacz Laboratoryjny uszkodzony
Autor Wiadomość

wisniowy18

Wysłany: 2010-10-18, 23:54   Zasilacz Laboratoryjny uszkodzony

Witajcie

Kilka dni temu uszkodził mi się mój zasilacz serwisowy. Rozebrałem na pierwszy rzut oka pomiary wskazały na przebite dwie diody w mostku prostowniczym. Wymieniłem jej dalej nic, no to mierzę dalej uszkodzony jeden z 3 tranzystorów mocy 2N3055 wymieniłem i zadziałało. Złożyłem do kupy podłączam obciążenie i po prau sekundach z obudowy leci siwy dym i znowu 0V :mrgreen: Rozbieram sprawdzam diody wszystkie ok, tranzystory też gołym okiem nie widać skąd mógł polecieć ten dym, wiem że dużo osób stąd zajmowało się serwisem RTV więc może coś pomożecie :mrgreen:

Schemat tego zasilacza mam i załączam tutaj

Cały mankament tego polega że nawet nie załączają się przekaźniki które włączają poszczególne uzwojenia trafa. Do tej pory sprawdziłem jeszcze drugi człon zasilacza na stabilizatorze 7812 i ten funkcjojnuje. Posprawdzałem tranzystory kluczujące przekaźnikami i też są sprawne. Wszystkie diody Zenera też są ok. Trafo oczywiście sprawne na każdym z uzwojeń wtórnych jest napięcie przemienne. Do wzmacniaczy operacyjnych które sterują tymi przekaźnikami dochodzi zasilanie. Ma ktoś jakąś sugestię co jeszcze można by sprawdzić ? może sam układ tych wzmacniaczy operacyjnych które sterują przekaźnikami ale nie przychodzi mi do głowy jak to sprawdzić jeżeli wzmacniacz pracuje w takiej konfiguracji, a nie mam takiego układu żeby podstawić bym musiał zamówić. Wszelkie rady i sugestie starszych kolegów po fachu mile widziane :mrgreen:

FranekDolas
Administrator

Wysłany: 2010-10-20, 21:11   

LM'y są bardzo tanie więc wymieniłbym je profilaktycznie ,sprawdź elka i tego TL431 też profilaktycznie podstaw. Uważaj na 2N3055 bo podobno masa jest na rynku jakichś malowanych.

58-400 Kamienna Gra

ul.Jeleniogórska 2

Odpowiedz do tematu