Ja wiem czy w naszej branży jest takie szkolenie potrzebne ? Od przybytku wiedzy niby głowa nie boli ale....... Przechodziłem takie szkolenie parę lat temu gdy odbywałem praktykę w firmie produkującej OTV Philipsa i Sharpa, na początku zanim weszliśmy na halę produkcyjną spędziliśmy cały dzień na tym szkoleniu gdzie nawkładano nam do głowy tego co powoduje ESD, że skutki nieprzestrzegania zasad ESD na linii produkcyjnej mogą dopiero wyjść po kilku latach użytkowania sprzętu bla bla bla całe szkolenie zakończyło się egzaminem i też dostaliśmy jakiś papier 'ala certyfikat. Na dobrą sprawę jak my w serwisach chcielibyśmy przestrzegać ESD to nawet podłogę byśmy musieli myć specjalnym płynem który kosztuje dosyć sporo. Komu z nas by się chciało siedzieć w fartuchu, z opaskami na buciorach albo nawet i w specjalnych butach ESD, do tego na nadgarstku opaska................ja jeszcze nic nie uszkodziłem elektrostatycznie a nie stosuje zasad ESD
Nie przeczę esd w takich serwisach to przesada. Też przechodziłem przez to cały dzień nawijania o tym jakie to groźne i ile to skutków lecz może niektórym osobą przyda sie aby wywalczyć jakies wieksze pieniądze u pracodawcy mi sie tak udało po IPC jak zrobiłem. A biegać z obroża na ręku to przegiecie a i te rękawiczki to jest to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum