PORTAL
                                   FORUM
                                UPLOAD
                             UŻYTKOWNICY
                          FAQ   BBCode
                       STATYSTYKI
                    DOWNLOAD

Serwisanci GSM

forum.support-gsm.pl

Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Szkolenie esd
Autor Wiadomość

Mały

Wysłany: 2009-09-12, 13:58   Szkolenie esd

http://www.renex.com.pl/biuletyn/ipc/wrzesien_esd/ tak jak w biuletynie może komuś sie przyda. Pozdro

wisniowy18

Wysłany: 2009-09-13, 11:27   

Ja wiem czy w naszej branży jest takie szkolenie potrzebne ? Od przybytku wiedzy niby głowa nie boli ale....... :mrgreen: Przechodziłem takie szkolenie parę lat temu gdy odbywałem praktykę w firmie produkującej OTV Philipsa i Sharpa, na początku zanim weszliśmy na halę produkcyjną spędziliśmy cały dzień na tym szkoleniu gdzie nawkładano nam do głowy tego co powoduje ESD, że skutki nieprzestrzegania zasad ESD na linii produkcyjnej mogą dopiero wyjść po kilku latach użytkowania sprzętu bla bla bla całe szkolenie zakończyło się egzaminem i też dostaliśmy jakiś papier 'ala certyfikat. Na dobrą sprawę jak my w serwisach chcielibyśmy przestrzegać ESD to nawet podłogę byśmy musieli myć specjalnym płynem który kosztuje dosyć sporo. Komu z nas by się chciało siedzieć w fartuchu, z opaskami na buciorach albo nawet i w specjalnych butach ESD, do tego na nadgarstku opaska................ja jeszcze nic nie uszkodziłem elektrostatycznie a nie stosuje zasad ESD :mrgreen:

Mały

Wysłany: 2009-09-14, 11:28   

Nie przeczę esd w takich serwisach to przesada. Też przechodziłem przez to cały dzień nawijania o tym jakie to groźne i ile to skutków lecz może niektórym osobą przyda sie aby wywalczyć jakies wieksze pieniądze u pracodawcy mi sie tak udało po IPC jak zrobiłem. A biegać z obroża na ręku to przegiecie a i te rękawiczki to jest to

Odpowiedz do tematu